Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 50 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Silážování mechanicky upraveného vlhkého kukuřičného zrna
Balatka, Michal
Tato diplomová práce se zabývá způsobem přípravy siláží a následného vlivu zvolených aditiv ve vlhkém mechanicky upraveném kukuřičném zrnu (HMGC). V literární rešerši je problematika shrnuta dle dostupných informací od metod využití kukuřice seté, jako celé rostliny až po dělené sklizně s využitím pro silážování. Je popsán vývoj historických metod, technologické faktory ovlivňující výslednou kvalitu, vhodného zvolení silážních aditiv, uskladnění až po otevírání vaků a způsob vybírání siláží. Dále je věnována pozornost na průběh fermentačního procesu, jednotlivé faktory, které ovlivňují výslednou siláž jsou dávány do souvislosti s kvalitativními ukazateli a zhodnocení kvality siláží vlhkého kukuřičného zrna. V praktické části byl proveden pokus, který se zaměřuje na aplikaci různých aditiv použitých při silážování HMGC a doby skladování. V konkrétním podniku proběhlo silážování do polyethylenových vaků a v časových intervalech probíhaly odběry s následnými analýzami. Vari-anty silážních aditiv jsou porovnány mezi s sebou v parametrech sledující výživnou hodnotu a fermentační kvalitu. Poté byly výsledky vyhodnoceny a zpracovány statistickými metodami prezentovanými v tabulkách a grafech.
Analýza kvalitativních ukazatelů silážovaných krmiv
NECHVÁTAL, Jaroslav
Tato diplomová práce je zaměřena na analýzu vybraných kvalitativních ukazatelů u siláží. Kvalitativní ukazatelé byli sledováni u 119 vzorků travní a kukuřičné siláže z roku 2018. Pomocí těchto ukazatelů proběhlo zařazení podle hodnocení kvality fermentace u siláže dle Normy 2004, německého hodnocení dle Kaisera 2006 a slovenského hodnocení dle Mitríka 2016. Výsledné zařazení byla vyhodnocena a porovnána. V Normě 2004 bylo zařazeno v první třídě fermentace 82 % vzorků, v hodnocení podle Kaisera 88 % vzorků a v hodnocení podle Mitríka 83 % vzorků. Do hodnocení byl zařazen i vliv silážních aditiv na kvalitu fermentačního procesu. Sledován byl vliv bakteriálních a bakteriálně-enzymatických aditiv na obsah živin. V závěru práce byly vzorky siláže porovnány s průměrnými hodnotami z daného ročníku.
Stanovení in vitro stravitelnosti organické hmoty kukuřičné siláže pepsin-celulázovou metodou
FOUS, Dominik
Siláž, a především kukuřičná siláž, je nejvíce zastoupeným objemným krmivem jak v České republice, tak i v Evropě. Siláží je uhrazována velká část energie, která je potřebná pro správnou užitkovost zvířat. Stabilní užitkovost a její nárůst je možné zajistit pouze neměnným a vyváženým složením krmné dávky po celý rok. Vzhledem k důležitosti přípravy kvalitního krmiva se často využívají aditiva. Je možné silážními aditivy do silážované hmoty přidat homofermentativní bakterie, aby se u siláže rychle snížilo pH nebo se mohou přidávat bakterie heterofermentativní, které u siláže zlepšují aerobní stabilitu, dále je možné tyto bakterie kombinovat nebo využít i jiné silážní přísady.
Využití aditiv při výrobě siláží ze zavadlé píce
Sankot, Jiří
V této bakalářské práci se zabýváme již mnoho staletí známou technologií pro zpracování píce, která zajistí její použitelnost po delší dobu a zároveň přináší vyšší výživovou hodnotu krmiva oproti jednoduššímu sušení. Touto technologií je silážování. Práce charakterizuje hmotu pro silážování, popisuje jednotlivé pícniny, které jsou vhodné pro silážování v našich podmínkách, jako jsou jeteloviny, trávy a jetelotrávy. V dalších částech je popsán princip výroby siláží spolu s vlivy, které je ovlivňují. Uvedeny jsou i různé způsoby uložení takto konzervovaných krmiv. Hlavní část této práce je věnována silážním aditivům. Jsou to konzervační látky, které se přidávají do ukládané hmoty, aby zlepšily proces fermentace a zajistily co nejlepší kvalitu výsledného krmiva. Využívají se bakteriální, chemické látky a jejich kombinace. Práce uvádí jejich členění, úskalí spojená s jejich využitím. V poslední částí práce jsou zkoumány 3 vzorky krmiva odebraného ze silážních balíků z rodinné farmy. Jejich rozbor byl proveden v laboratoři Mendelovy univerzity v Brně. Výsledné hodnoty látek v jednotlivých vzorcích byly rozdílné. Po porovnání se vzorovými hodnotami je zjištěno, že vzorky pochází z kvalitního krmiva, obsahují rozmezí mezi 10,17 - 12,32 % dusíkatých látek, 7,79 - 9,17 % popelovin, 3,02 - 3,36 % tuku a 28,77 - 26,57 % vlákniny. Výsledkem je návrh, který doporučuje využití vhodných silážních aditiv pro další sklizeň píce.
Vliv biologického a chemického ošetření na výskyt biogenních aminů u vojtěškových siláží
Remerová, Pavla
V experimentu byl sledován vliv dvou různých silážních aditiv biologického (Lactococcus lactis (NCIMB 30117), Lactobacillus plantarum (DSM 16568), Enterococcus faecium (DSM 22502/NCIMB 11181), enzym xylanáza EC 3.2.1.8.) a chemického (43 % kyseliny mravenčí, 30 % mravenčanu amonného, 10 % kyseliny propionové a 2 % kyseliny benzoové) na koncentraci biogenních aminů, obsah živin, zhodnocení kvality fermentačního procesu a mikrobiologických ukazatelů u vojtěškových siláží (Medicago sativa). Doba fermentace siláží byla 90 dní. Biologické silážní aditivum průkazně zvýšilo výskyt putrescinu (o 51 %; P<0,05), kyseliny mléčné (o 11 %; P<0,05), proteinu (o 11 %; P<0,05). Naopak došlo k signifikantnímu snížení kadaverinu (o 29 %; P<0,05), histaminu (o 57 %; P<0,05), spermidinu (o 15 %; P<0,05), sperminu (o 55 %; P<0,05), kyseliny octové (o 40 %; P<0,05), ethanolu (o 55 %; P<0,05), amoniaku (o 25 %; P<0,05) a popelovin (o 9 %; P<0,05). U skupiny ošetřené chemickým silážním aditivem se statisticky průkazně zvýšil obsah histaminu (o 63 %; P<0,05) a tyraminu (o 34 %; P<0,05). Snížila se koncentrace putrescinu (o 18 %; P<0,05), kadaverinu (o 55 %; P<0,05), spermidinu (o 47 %, P<0,05), sperminu (o 45 %; P<0,05), kyseliny mléčné (o 16 %; P<0,05) kyseliny octové (o 46 %; P<0,05), amoniaku (o 59 %, P<0,05), popelovin (o 13 %, P<0,05) a tuku (o 24 %, P<0,05). Z mikrobiologického hlediska byly ovlivněny bakterie mléčného kvašení, plísně, kvasinky, enterobakterie a celkový počet mikroorganismů. Z výsledků je patrné, že pro udržení hygienické a zdravotně nezávadné siláže je výhodné používat biologické i chemické silážní aditiva. U vojtěškových siláží má chemický inokulant vyšší účinnost na zachování zdravotní bezpečnosti siláže v porovnání s biologickým inokulantem.
Stroje a strojní linky pro sklizeň pícnin
Práza, Martin
Práce popisuje možnosti využití pícnin a metody konzervace s pící spojené. Jsou zde uvedeny faktory podmiňující možnosti sestavovaní strojních linek, technologické postupy a stroje potřebné k výrobě siláže ze zavadlé píce. Praktická část je zaměřená na vyhodnocení dat získaných polním měřením a z pracovních záznamů samojízdné sklízecí řezačky a souprav na odvoz řezanky. Sledování bylo zaměřeno na množství spotřebovaných pohonných hmot, dopravované množství řezanky, počet motohodin a délku obratového cyklu.
Vliv technologických postupů na kvalitu siláží v měnících se ekonomických podmínkách
Neuman, Aleš
Tato práce popisuje několik hlavních plodin pěstovaných v České republice za účelem silážování a výroby objemných krmiv pro dojnice. Popisuje jejich pěstební technologie, technologie sklizně a proces silážování. Dále hodnotí vliv počasí, zejména jeho extrémní výkyvy v poslední době na kvalitu píce a výsledného konzervovaného krmiva.. Hodnotí kvalitu krmiv konkrétního podniku na základě rozborů siláží z různých ročníků. Na základě analýzy účetních podkladů z podniku provádí ocenění objemných krmiv vyrobených ve vlastní režii podniku. Následně provádí ocenění krmných dávek jednotlivých skupin zvířat v chovu dojnic za sledované období 15 měsíců. Hodnotí efektivitu krmných dávek, potažmo rentabilitu celého chovu a možnosti reakce na výkyvy v cenách na agrárním trhu.
Hodnocení obsahu mykotoxinů v objemných krmivech jako primárním zdroji antinutričních látek v potravním řetězci
Bartoňková, Natálie
Cílem této diplomové práce bylo zhodnotit obsah mykotoxinů v objemných krmivech. Hodnoceny byly vzorky objemných krmiv jílku vytrvalého, křížence jílku mnohokvětého, srhy laločnaté, jetele lučního, křížence jetele lučního a vojtěšky seté. Obsah zearalenonu a deoxynivalenolu byl stanoven metodou ELISA. Rozdíl byl v obsahu mykotoxinů v zelené píci a silážích. Na obsah deoxynivalenolu měl průkazný vliv druh i konzervace (P menší než 0,05). V zelené píci trav se obsah deoxynivalenolu pohyboval v rozmezí 0,14 až 2,23 mg/kg, u siláží se obsah snížil. U jetelovin byl průkazný vliv konzervace (P menší než 0,05) na obsah deoxynivalenolu, kdy zelená píce obsahovala vyšší množství, a to v rozmezí 0,47 až 1,31 mg/kg. Obsah zearalenonu byl u trav podobný v zelené píci i v siláži, až na variantu křížence jílku, který v siláži dosahoval hodnot až 959,98 mikrog/kg. U jetelovin mělo na obsah zearalenonu vliv stanoviště, kdy v Troubsku byly naměřeny vyšší hodnoty mykotoxinu v siláži, naopak ve Vatíně byl vyšší obsah v zelené píci.
Využití sušených a silážovaných kopřiv pro přikrmování srnčí zvěře v honitbě MS Trpín-Hartmanice
Heger, Jan
Bakalářská práce se zabývá využitím sušených a silážovaných kopřiv pro přikrmování srnčí zvěře. Cílem bylo ověřit možnosti konzervace kopřiv a jejich příjem srnčí zvěří. Byly testovány možnosti konzervace kopřiv sušením celých rostlin a silážováním zavadlých nařezaných rostlin. Vyrobené siláže byly vyhodnoceny z hlediska jejich výživné hodnoty a kvality a byl sledování příjem srnčí zvěří ve srovnání s jinými krmivy. V práci bylo zjištěno, že kopřivy, které jsou pro nás plevelem a rostou všude kolem našich obydlí, lze efektivně využít pro přikrmování srnčí zvěře a že vytvořené krmivo z těchto rostlin se podobá svojí výživovou hodnotou jiným objemovým krmivům, která jsou vhodná pro přikrmování. Hlavní překážkou širokého využívání kopřiv je však značná pracnost přípravy siláže.
Vliv zavadání, kontaminace píce zeminou a použitých konzervantů na kvalitu a zdravotní bezpečnost siláží vojtěšky seté
Spáčilová, Kristýna
Cílem diplomové práce bylo hodnocení vlivů zavadání, kontaminace píce zeminou a použití silážních konzervantů na vybrané parametry zelené píce a siláže vojtěšky seté. Biomasa byla získána z výzkumné stanice pícninářské ve Vatíně. Nezavadlá hmota byla o sušině 24 %; zavadlá o sušině 33 %. Vybrané vzorky byly kontaminovány zeminou v množství 30 g/kg hmoty. Konzervace siláže proběhla bez (kontrola) a s použitím biologického konzervantu či s použitím chemického konzervantu. Nezavadlá zelená píce měla průkazně (p<0,05) vyšší obsah histaminu a spermidinu. Zavadlá zelená píce měla vysoce průkazně (p<0,01) vyšší obsah putrescinu. V silážích vojtěšky seté měl faktor kontaminace vysoce průkazný vliv (p<0,01) na zvýšení obsahu popelovin a použité konzervační prostředky měly statisticky průkazný vliv (p<0,05) na snížení obsahu NDF v silážích. Průkazně vyšší (p<0,01) obsah klostridií byl sledován u siláže ze zavadlé píce. Faktor zavadání měl vysoce průkazný vliv (p<0,01) na obsahu amoniaku, kvasných kyselin (LA, AA, PA, BA) a průkazný vliv (p<0,05) na pH. Siláž ze zavadlé píce se vyznačovala vyšším pH, vyšším obsahem LA a sníženým obsahem amoniaku, AA, PA, BA. Kontaminace měla průkazný vliv (p<0,05) na zvýšení pH, snížení LA a vysoce průkazný vliv (p<0,01) na zvýšení obsahu amoniaku, AA, PA, BA. Konzervační prostředky průkazně (p<0,05) snižovaly pH a vysoce průkazně (p<0,01) snižovaly obsahu amoniaku, PA, BA a zároveň zvyšovaly obsah LA, AA. Kvantitativně nejvíce zastoupenými biogenními aminy v siláži byly histamin (969 mg/kg), tyramin (800 mg/kg), putrescin (1754 mg/kg) a kadaverin (501 mg/kg). Použité biologické konzervační prostředky u dostatečně zavadlé siláže lépe fungovaly jako prevence vzniku biogenních aminů a vedly k dosažení vhodnějšího fermentačního profilu.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 50 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.